Alcoholreglement

Alcoholreglement

Overwegingen

Het bestuur van een para commerciële rechtspersoon dient voor het verkrijgen van een vergunning tot uitoefening van het horecabedrijf een reglement vast te stellen dat waarborgt dat de verstrekking van alcoholhoudende drank in de inrichting vanuit het oogpunt van sociale hygiëne op verantwoorde wijze geschiedt.

Het bestuur van een paracommerciële rechtspersoon houdt zich aan de Alcohol Wet en in het verlengde hiervan aan de gemeentelijke verordening ter voorkoming van oneerlijke mededinging waaraan paracommerciële rechtspersonen zich te houden hebben bij de verstrekking van alcoholhoudende drank. (Verordening paracommercie – Gemeente Westerveld)

Het dorpshuis Over Entinghe is een paracommerciële inrichting en het bestuur van de Stichting Beheer Over Entinghe heeft op 4 maart 2024 dit Alcoholreglement vastgesteld.

Artikel 1 Begripsbepalingen

Alcoholhoudende dranken:

  • Zwak-alcoholhoudende drank: bier, wijn en gedistilleerd met meer dan 0,5% en minder dan 15% alcohol.
  • Sterke drank: gedistilleerd met 15% alcohol of meer.

Sociale hygiëne

Met Sociale Hygiëne wordt bedoeld dat mensen gezond met elkaar omgaan; dat ze rekening houden met elkaars normen, waarden en rollen. In het dorpshuis gaat het vooral om kennis van en inzicht in de invloed van alcoholgebruik (en misbruik) en hoe men verantwoord alcoholgebruik in de accommodatie kan bevorderen en waarborgen. Belangrijk hierbij zijn huis- en gedragsregels en sociale vaardigheden om deze regels uit te dragen en na te leven. Verder houdt sociale hygiëne kennis in van de Alcoholwet en verwante regelgeving en de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken, van verschillende bedrijfsformules en doelgroepen en van technische, bouwkundige en ruimtelijke voorzieningen van de inrichting.

Leidinggevenden

Het Bestuur heeft tenminste twee personen aangewezen als Leidinggevenden. Zij staan als zodanig vermeld op de vergunning van de accommodatie. Zij kunnen de onmiddellijke leiding geven aan de uitoefening van de horecawerkzaamheden in de accommodatie.

Barvrijwilliger

Een Barvrijwilliger is een vrijwilliger die – op tijden dat er alcohol wordt verstrekt – de barwerkzaamheden in de accommodatie uitvoert. Kwalificatienormen zijn vastgelegd in dit bestuursreglement.

Horecalokaliteit

Een afsluitbare ruimte binnen de accommodatie waar de alcoholhoudende drank wordt verstrekt voor gebruik ter plaatse.

Bestuur

Het bij de Kamer van Koophandel geregistreerd bestuur van de Stichting Beheer Over Entinghe.


Artikel 2 Wettelijke bepalingen

Uit oogpunt van verantwoorde alcoholverstrekking dienen de volgende wettelijke bepalingen te worden nageleefd:

  1. Het is verboden alcoholhoudende drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Onder verstrekken wordt eveneens begrepen het verstrekken van alcoholhoudende drank aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, welke drank echter kennelijk bestemd is voor een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.
  2. De verstrekker van alcohol dient bij de aspirant-koper de leeftijd vast te stellen a.d.h.v. een wettig legitimatiebewijs, tenzij betrokkene onmiskenbaar de vereiste leeftijd heeft bereikt.
  3. Op plaatsen waar alcoholhoudende drank wordt verstrekt, wordt duidelijk zichtbaar en goed leesbaar aangegeven welke leeftijdsgrens geldt.
  4. Geen alcoholhoudende drank wordt verstrekt als dit leidt tot verstoring van de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid.
  5. Het is niet toegestaan alcoholhoudende drank te verstrekken aan dronken personen.
  6. Het is verboden personen toe te laten in de accommodatie die dronken zijn of onder invloed zijn van andere psychtrope stoffen.
  7. Op de momenten dat in de accommodatie alcoholhoudende drank wordt verstrekt, is er altijd een leidinggevende aanwezig die in het bezit is van de verklaring Sociale Hygiëne, ofwel een barvrijwilliger die is geïnstrueerd en geregistreerd overeenkomstig artikel 7.

Artikel 3 Vaststellen en wijzigen

Het Bestuur stelt het reglement vast. Periodiek evalueert het Bestuur in samenspraak met de beheerders het Alcoholreglement.


Artikel 4 Openingstijden en schenktijden

De openingstijden zijn:

  • Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag: 08.00 uur tot 23.00 uur.
  • Vrijdag en zaterdag: 08.00 uur tot 01.00 uur.
  • Zondag: 10.00 uur tot 23.00 uur.

Alcohol mag worden geschonken: van 13.00 uur tot sluitingstijd.


Artikel 5 Aanwezigheid

Op de momenten dat in de inrichting alcoholhoudende drank wordt geschonken, is er altijd ofwel een Leidinggevende aanwezig die in het bezit is van de Verklaring Sociale Hygiëne, ofwel een Barvrijwilliger die een verplichte instructie verantwoord alcoholgebruik heeft gevolgd.


Artikel 6 Leidinggevende

Leidinggevenden voldoen aan de volgende eisen:

  • Zij hebben de leeftijd van eenentwintig jaar bereikt.
  • Zij zijn niet in enig opzicht van slecht levensgedrag.
  • Zij mogen niet onder curatele staan.

Leidinggevenden beschikken tevens over voldoende kennis en inzicht met betrekking tot sociale hygiëne en zijn ingeschreven in het Register sociale hygiëne (en daarmee in het bezit van een Verklaring Sociale Hygiëne). Een Leidinggevende kan een persoon zijn met een dienstverband of een vrijwilliger. Binnen de accommodatie is een lijst met de namen van Leidinggevenden aanwezig en worden kopieën van het Certificaat Sociale Hygiëne bewaard.


Artikel 7 Kwalificatienormen en Instructie “barvrijwilliger”

Voor de Barvrijwilligers zijn de volgende kwalificatienormen vastgesteld:

  • Tenminste 18 jaar oud.
  • Hebben een instructie verantwoord alcoholgebruik gevolgd en hebben het IVA-certificaat behaald.

De Barvrijwilligers hebben een interne voorlichtingsinstructie gekregen met minimaal de onderstaande onderdelen en hebben de schriftelijke informatie van punt a, b en c ontvangen:

  • De huis- en gedragsregels.
  • Dit Alcoholreglement.
  • Algemene instructies m.b.t. gebruik van de accommodatie.
  • Het belang van de sociale vaardigheden om deze regels uit te dragen en na te leven.

Een vrijwilliger volgt te allen tijde de instructies op van het Bestuur en de beheerder. Het Bestuur bij hoofde van de secretaris archiveert het IVA-certificaat en houdt een registratie bij van de barvrijwilligers die de in het tweede lid bedoelde voorlichtingsinstructie hebben gekregen.


Artikel 8 Huis- en gedragsregels

Zijn opgenomen in het huishoudelijk reglement.


Artikel 9 Voorlichting

Dit reglement en de lijst van geïnstrueerde Barvrijwilligers (artikel 7) worden voor de Barvrijwilligers op een goed zichtbare plaats in de accommodatie opgehangen. Het Bestuur schenkt aandacht aan publicitaire acties in het kader van verantwoord alcoholgebruik. Het Bestuur onderschrijft de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken.


Artikel 10 Handhaving, klachtenprocedure en sancties

Het Bestuur en de Leidinggevende zijn belast met de algemene leiding over de accommodatie en zijn beiden verantwoordelijk voor de naleving van de wet en dus van dit reglement. Gegronde klachten over de toepassing van de artikelen 1 tot en met 9 van dit reglement dienen onverwijld ter kennis te worden gebracht van het Bestuur. Uit hoofde van zijn verantwoordelijkheid voor de naleving zal het bestuur bij overtreding van (één van) de regels uit dit reglement ten opzichte van betrokkene(n), zijnde de consument dan wel de verstrekker (leidinggevende of barvrijwilliger), gebruik maken van zijn sanctiebevoegdheden op grond van de statuten en het huishoudelijk reglement. Het Bestuur verifieert de klacht, hoort zo nodig de klager en treft bij gegrondbevinding van de klacht binnen twee maanden maatregelen om herhaling te voorkomen. Het bestuur brengt het resultaat van de afweging ter kennis van de indiener van de klacht. Eenieder kan klachten over de overtreding(en) van de Drank- en Horecawet indienen bij de gemeente of de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).


Artikel 11 Toegelaten horeca-activiteiten

Er zullen maximaal 12 bijeenkomsten per jaar van persoonlijke aard plaatsvinden, waarbij alcoholhoudende drank voor gebruik ter plekke wordt verstrekt, gericht op een persoon die rechtstreeks bij de activiteiten van Over Entinghe betrokken is, dan wel die betrokkenheid heeft met Over Entinghe, dan wel betrokkenheid heeft met het dorp.

Er zullen maximaal 6 bijeenkomsten per jaar van persoonlijke aard plaatsvinden, waarbij alcoholhoudende drank voor gebruik ter plekke wordt verstrekt voor zover deze bijeenkomsten niet vallen onder lid 1.

Het verkopen van dranken en consumpties valt onder de verantwoordelijkheid van het Bestuur in haar rol als vergunninghouder, of onder verantwoordelijkheid van de door het Stichtingsbestuur Dorpshuis aangewezen beheerder.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief